Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 29 sierpnia 2010

Pikle

Pamiętacie ogórka z tego postu?
Zważyłam go i okazało się, że chłopina osiągnął, a nawet nieznacznie przekroczył wagę 1/2 kg!

A ponieważ dysponowałam dość dużą ilością sporych (chociaż nie tak imponujących) ogórasów postanowiłam przerobić je na pikle.
Przepis znalazłam tu

Składniki:
4 kg ogórków (nieobranych)
koper
chrzan
gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
6 czubatych łyżek cukru
1 płaska łyżka soli

Ogórki myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Teraz wagowo powinno ich być tak ok 2,5 kg.
Układamy je w słoikach.
Do każdego słoika wkładamy:
łyżeczkę gorczycy,
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kawałeczek chrzanu
1 ząbek czosnku
koper

Składniki zalewy gotujemy i dość mocno ciepłą zalewamy ogórki, Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy (od zagotowania wody ok 2 min).
Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia
Smacznego!

Ciasto z gruszkami



Bardzo dobre i wilgotne ciacho. Polecam amatorom gruszek i nie tylko :-)

Składniki:
1/2-3/4 kg gruszek
20 dag masła
20 dag cukru (+ 3 łyżki)
1 cukier waniliowy
3 jajka
szczypta soli
40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka (+ 3 łyżki)
5 dag kakao lub rozpuszczalnej czekolady

Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajka i sól. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć (jest dość gęste) na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki.
Na wierzch ciasta ucieramy pozostałą 1/3 jasnego ciasta dodając kakao, 3 łyżki cukru (jeśli dodajemy czekoladę, nie dodajemy cukru) i 3 łyżki mleka.
Wykładamy na gruszki i pieczemy w temperaturze ok 170 stopni (termoobieg).
Smacznego!

niedziela, 22 sierpnia 2010

"Senny" drożdżowiec


Wygrzebałam ten przepis z czeluści mojego tajnego przez poufne zeszytu z przepisami.
Ciekawy jest sposób robienia tego ciasta.

Składniki:

Wieczór:
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dag drożdży

Wszystkie składniki wkładamy do miski (w kolejności podanej przeze mnie!)NIE MIESZAMY! NIE UGNIATAMY! I zostawiamy na noc.

Następny dzień:
Do produktów w misce dodajemy 1/2 kg mąki i wyrabiamy ŁYŻKĄ.
Wlewamy do foremki i odstawiamy, aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę ze szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, jednego żółtka i 100g masła. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, posypujemy je schłodzoną kruszonką i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160-170 stopni (termoobieg).
Smacznego!

wtorek, 17 sierpnia 2010

Ogórki w zalewie z miodem

Składniki:
1,5 kg ogórków
1 marchewka
kilka gałązek kopru

zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
30 dag cukru
3 łyżki miodu
łyżka soli
ziarna ziela angielskiego

Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w dość grube plastry. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wrzucić po kilka plasterków marchwi i gałązce kopru. Do garnka wlać wodę , ocet, dodać ziarna ziela angielskiego, miód, cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słojach. Zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Smacznego!




Sałatka zimowa II


Nie pamiętam na którym blogu znalazłam przepis. Jak zwykle nie zapisałam strony :-/

Edytowane:
Edycja: dzięki Marii z Zielonego Kuferka już wiem skąd mam ten przepis!
Zaczerpnęłam go od Agi z Oazy!
Mario - bardzo Ci dziękuję!! :-))

Składniki:
1 kalafior
2-3 papryki czerwone
0,5 kg fasolki szparagowej
1 kg ogórków

Zalewa:
0,5 l octu 10%
1,5 l wody
16 łyżek cukru
1 łyżka soli

Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.
Ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką. paprykę kroimy na kawałki. Różyczki kalafiora gotujemy ok 2 minut, a pokrojoną fasolkę ok 5 minut.
Warzywa mieszamy w jednym garze i zalewamy ciepłą zalewą.
Pakujemy wszystko do słoików. Pasteryzujemy ok 5-10 minut.
Smacznego!

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Ciasto "Samograj" z owocami


To wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Można je zrobić z jabłkami, truskawkami, wiśniami, brzoskwiniami z puszki... itp, itd.
Dziś zrobiłam je ze śliwkami

Składniki:

4 jaja (rozdzielone)
25 dag masła roślinnego
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka.
Nie przerywając ucierania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Starannie mieszamy, a następnie dolewamy stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub tradycyjnie natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Na wierzchu układamy owoce. W przypadku śliwek skórką do dołu ;-)
Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni (termoobieg) ok 45 min (czas pieczenia może być różny, tak więc najlepiej spróbować niezawodną metodą czyli "suchy patyczek" )
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Ogórki z czosnkiem na zimę

Przepis na tę zimową sałatkę znalazłam tu

Składniki:

4 kg ogórków (waga po obraniu)
główka czosnku
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
4 łyżki soli

Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy + czosnek mieszamy i wlewamy do gara z ogórkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut.
Gorące stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Następnie chomikujemy w spiżarni czy też piwnicy do czasu, jak na dworze zrobi się ohydnie jesiennie ;-)
Smacznego!