Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 30 września 2011

Ciasto jabłkowe z puszystą pianką


Przepis znalazłam tu

Składniki:

Na ciasto:
12,5 dag masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany

Pianka:
4 białka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru

Masa jabłkowa:
5-6 jabłek
cynamon
2-3 łyżki cukru

Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Ciasto jest gęste!
Wykładamy je na blaszkę. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem ( wg upodobań - ja dałam prawie całe opakowanie).
Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok 20 min w temp. 150 stopni (termoobieg).
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i dodajemy budyń. Mieszamy.
Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy równą warstwą piankę budyniową.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut.
Smacznego :-)

wtorek, 20 września 2011

Sernik ze śliwkami



Przepis pochodzi stąd, ale jak zwykle trochę go zmieniłam.


Składniki:

spód:
15 dag kruchych ciastek z czekoladą
5 dag rozpuszczonego masła roślinnego

masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego, lub gotowca z wiaderka
1,25 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2/3 szklanki śmietany 36% (tortowej)
zapach migdałowy
50 dag śliwek

kruszonka
15 dag (1,5 szklanki) mielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
10 dag rozpuszczonego masła roślinnego

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Kruszonka:
Mieszamy migdały, cukier i masło. Wstawiamy do lodówki.


Spód:
Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałeczki, dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, a powstałą masą wylepiamy starannie cienką warstwą dno tortownicy.

Masa:
Jajka ubijamy z cukrem. Do kogla-mogla dodajemy ser, śmietanę, mąkę i zapach. Mieszamy krótko. Wylewamy masę na przygotowany spód. wyrównujemy i układamy na masie połówki wydrylowanych śliwek (skórką do dołu).

Posypujemy kruszonką wierzch sernika.

Pieczemy ok 50 min w temp 160-170 stopni (termoobieg)
Ja upiekłam w zalecanej, czyli 180 i kruszonka za bardzo się zrumieniła.

Sernik po upieczeniu zostawiamy na ok 30 min w lekko uchylonym piekarniku.
Po 30 minutach wyjmujemy, studzimy i kiedy już nie paruje wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :-)

poniedziałek, 19 września 2011

Ogórki po meksykańsku


Przepis znalazłam gdzieś w necie. Chyba tu, ale wcale nie mam pewności.
To taka odmiana innych ogórków na ostro.

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
4 ząbki czosnku
1,5-2 łyżeczki chilli w proszku
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
0,5 kg cukru

Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry, lub pół plastry (w zależności od wielkości ogórków)
Wkładamy do kamiennego gara, zasypujemy je solą i zostawiamy na 6 godzin.

Przygotowujemy zalewę:
olej, ocet i cukier zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Po 6 godzinach dodajemy do ogórków chilli i rozgnieciony czosnek."Soku" z ogórków nie odlewamy.
Chyba, że ktoś preferuje MEGA ostre ogórki, to wtedy owszem ;-)
Mieszamy i wlewamy zimną zalewę. Odstawiamy wszystko na co najmniej 12 godzin.
Następnie nakładamy dość ściśle do słoików i pasteryzujemy - ok 3-4 minut od zagotowania wody.
Gorące wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
A potem czekamy cierpliwie ok 1 miesiąca i możemy zacząć konsumpcję ;-)
Smacznego :-)

niedziela, 18 września 2011

Pomarańczowy dżem z cukinii


Przepis znaleziony gdzieś w necie.

Składniki:

5 kg cukinii
10 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Cukinie obieramy i usuwamy nasiona. Połowę cukinii kroimy w kostkę, a drugą połowę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wkładamy całość do gara i smażymy, aż zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki i smażymy jeszcze (ciągle mieszając) ok 30 min.
Wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :-)

czwartek, 1 września 2011

Cukinia w curry


Bazę przepisu znalazłam tu.
Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb ;-)

Składniki:

4 cukinie
2 szklanki octu
8 szklanek wody
2 niepełne szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki soli
1 opakowanie curry (20g)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Cukinię obieramy i kroimy na plasterki (tak jak ogórki na mizerię).
Składniki zalewy gotujemy.
Pokrojoną cukinię wkładamy bardzo ściśle w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą.
Pasteryzujemy ok 30 min.
Wyjmujemy z gara i odwracamy "do góry nogami" do wystygnięcia.
Smacznego :-)