Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 19 czerwca 2012

Ciastka francuskie z truskawkami






W oryginalnym przepisie ciastka mają kształt serc. Ale jestem zbyt leniwa, żeby się bawić w wycinanki, a poza tym - nie miałam pomysłu, co zrobić z "odpadkami" ciasta.

Składniki:

2 gotowe ciasta francuskie (kupuję w Lidlu lub Biedronce)
 nutella
25 - 30 dag truskawek

Truskawki pozbawione szypułek, kroimy na plasterki grubości ok 5 mm.
"Rolkę" ciasta kroimy na 12 mniej więcej równych części. Na środek każdej nakładamy łyżeczkę nutelli i lekko (!) rozsmarowujemy, brzegi zostawiając "czyste".
Na nutelli kładziemy po kilka plasterków truskawek.
Układamy ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika.
Pieczemy ok 10-12 minut ( do zezłocenia brzegów). Studzimy na kratce.
Z podanej przeze mnie proporcji wychodzą 24 ciastka.
Smacznego :-)

niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto kawowe



Składniki:

60 dag mąki
20 dag cukru
250 ml + 3 łyzki mleka
4 żółtka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nich kawę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przestudzoną mieszaninę kawy z mlekiem. Miksujemy.
Na przemian dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
UWAGA! Ciasto wychodzi  gęste!
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez ok 45-50 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem-pudrem lub polać dowolną polewą (wg upodobań).
Smacznego :-)

wtorek, 12 czerwca 2012

Ciasteczka maślane



Dzisiejszy przepis to taka zapchaj-dziura. Czyli jak się chce coś upiec, a nie wiadomo co, to najlepiej właśnie te ciasteczka.
Są kruchutkie, słodziutkie i szybko się zjadają ;-)

UWAGA!
W tych ciastkach nie ma jajek i proszku do pieczenia!
To nie błąd w opisie!

Składniki:

20 dag miękkiego masła (NIEROZTOPIONE!)
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy (duży)
15 dag mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej

Masło utrzeć mikserem razem z cukrami.
Następnie dodawać stopniowo obie mąki. Kiedy w misce mamy takie jakby grudki, wyłączamy mikser i całośc zlepiamy w kulę.
Toczymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i pieczemy do zezłocenia.
Po upieczeniu zostawiamy chwilę na blaszce, a następnie studzimy na kratce.
Smacznego :-)