Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 14 października 2012

Ciasto kokosowe






Przepis na to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto znalazłam tu.
Zmieniłam proporcje w stosunku do oryginału (mniej płynnych składników i cukru) i wyszło pycha :-)

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1, 5 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
5 jajek
zapach cytrynowy 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miksujemy olej z cukrem i olejkiem cytrynowym. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy na zmianę po łyżce mleka i mieszaniny mąki, wiórków i proszku do pieczenia.
Utarte ciasto wlewamy do małej keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 160 stopni (termoobieg) ok. godziny i 15 minut (próba patyczkiem).
Należy przestudzić w foremce, a następnie, do całkowitego wystygnięcia, wyjmujemy na kratkę.
Smacznego :-)

czwartek, 11 października 2012

Po prostu schab...






Ponieważ nie lubię wędlin ze sklepu, chętnie robię swoje wynalazki.
A poza tym - jestem otwarta na nowe pomysły i eksperymenty.
Jakoś tak tydzień temu znalazłam fajny przepis i natychmiast musiałam spróbować( tu )

Składniki:

1 kg schabu
(olej do podsmażenia mięsa)

Zalewa:
woda (tyle, żeby pokryła schab - ok 1,5 l)
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziela angielskiego (w ziarenkach)
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
4 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki

Wodę z przyprawami gotujemy.
Do wrzącej zalewy wkładamy obsmażony ze wszystkich stron  (na biało - nie rumienić!!) schab.
Gotujemy od momentu zawrzenia ok 3 minut.
Wyłączamy i zostawiamy na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy schab, zalewę ponownie doprowadzamy do wrzenia i znowu wkładamy schab.
I jak poprzednio - od momentu zawrzenia gotujemy ok 3 minut.
Zostawiamy delikwenta do całkowitego wystygnięcia w zalewie.
Następnie wyjmujemy mięsko, zawijamy je w folię aluminiową i pakujemy na ok 2- 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie, kroimy i popadamy w zachwyt nad niebiańskim smakiem domowej wędlinki :-)
Smacznego :-)

środa, 3 października 2012

Czekoladowo-krówkowe ciasteczka by Joanna






Ciasteczka Joanny...
Są pyszne, rozpływają się w ustach, smakują niebiańsko...
Tytułem wstępu informuję, że zarówno zdjęcie, jak i wykonanie w 100% mojej osobistej Asi

Przepis, zmodyfikowany i podwojony pochodzi stąd.

Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 szklanka cukru
ok 25 dag masła roślinnego
2 żółtka
 2 białka
4 łyżki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
ok 20 szt. "Krówek"
ok 6 łyżek śmietany 30%


Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy żółtka i mleko. Następnie, stopniowo dodajemy mieszaninę mąki i mleka (nie przerywając ucierania mikserem).
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie formujemy z ciasta kulki wielkości małego (!) orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
W środku każdej kulki robimy palcem dołeczek.
Pieczemy w temperaturze ok 160 stopni (termoobieg) ok 10 min (kontrola patyczkiem).
Kiedy ciasteczka stygną, robimy nadzienie: śmietanę i krówki rozpuszczamy w mikrofalówce.
Ciepłym i ciekłym sosikiem napełniamy wgłębienia w ciasteczkach i jak mamy ciut cierpliwości, to czekamy, aż zastygnie (warunek niekonieczny!!).
 Smacznego :-)