Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

czwartek, 31 lipca 2014

Dżem rabarbarowy z cynamonem i wanilią





Lato to taka przyjemna pora roku, kiedy stragany na bazarach wprost kipią od owoców i warzyw.
Żal, że to stan przemijający. Ale niektóre smaki i zapachy można zatrzymać na dłużej i cieszyć się nimi również zimą.
Na przykład dżemem rabarbarowym:

Składniki:

2 kg rabarbaru (waga przed obraniem)
ok. 1 kg cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
2 łyżeczki cynamonu

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy 3/4 kg cukru, cukrem waniliowym i cynamonem i zostawiamy na mniej więcej 3-4 godziny, żeby puścił sok.
Następnie dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Studzimy i sprawdzamy wg. własnego smaku, czy "słodkość" jest taka, jaką lubimy. Jeśli jest za kwaśny, dodajemy resztę cukru i dusimy dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem pakujemy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :-)