Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

środa, 9 listopada 2011

Dżem truskawkowy z miodem i cytryną



Ja wiem, że pora roku raczej nie na robienie dżemów, ale ponieważ kilka osób pytało mnie o przepis, to wstawiam go dla szerszego ogółu.
Oryginalny przepis jest tu

Składniki:
2 kg truskawek
1 kg cukru
6-7 łyżek miodu
sok z dwóch cytryn

Odszypułkowane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok godzinę, aż puszczą sok. Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy miód i sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając. Kiedy konsystencja dżemu nam odpowiada, przekładamy gorący do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy "do góry nogami" do wystygnięcia.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Powiem nawet, że bardzo pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być dobre bo w/g foty na moim monitorze to ten dżem ktoś ci wyżarł. Puste krauzy ( słoiki ) stoją .

    OdpowiedzUsuń
  3. 3nereida - tam jest dżem! Tyle, że NA górze słoika :-D Się wkleił w czasie stygnięcia w wieczko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste jak drut! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń