Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

sobota, 12 lutego 2011

Ciasto musli



Składniki:
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 szklanki ryżu preparowanego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mielonych lub posiekanych migdałów bez skórki
1/2 szklanki pokrojonych owoców kandyzowanych
5 dag smażonej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki ciemnego cukru
szklanka jasnego miodu
4 czubate łyżki masła orzechowego lub nutelli
12,5 dag masła roślinnego

Płatki, wiórki, ryż, sezam, migdały wsypujemy na suchą patelnę i prażymy pilnując, żeby się nie przypaliło.
W garnku rozpuszczamy miód, cukier, masło i nutellę. Suche składniki dodajemy do przygotowanej masy. Wsypujemy owoce i skórkę. Starannie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, przyciskamy do dna. A teraz najtrudniejszy pkt programu: odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na kilka godzin, a najlepiej z dnia na dzień ;-)
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jesssu ale slinotoku dostalam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi też już po brodzie cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehehe! łasuchy! Róbcie, róbcie - ono jest KOMPLETNIE nietuczące ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam ryżu...na cos wymienię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rozumiem do miejsca: przyciskamy do dna ... potem jakoś trudno jest ...awykonalnie wręcz .... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak! :-D To wyjątkowo trudny punkt programu ;-))

    OdpowiedzUsuń