Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 30 września 2011

Ciasto jabłkowe z puszystą pianką


Przepis znalazłam tu

Składniki:

Na ciasto:
12,5 dag masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany

Pianka:
4 białka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru

Masa jabłkowa:
5-6 jabłek
cynamon
2-3 łyżki cukru

Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Ciasto jest gęste!
Wykładamy je na blaszkę. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem ( wg upodobań - ja dałam prawie całe opakowanie).
Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok 20 min w temp. 150 stopni (termoobieg).
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i dodajemy budyń. Mieszamy.
Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy równą warstwą piankę budyniową.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Bardzo się cieszymy, że skorzystałaś z naszego przepisu. Ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, chyba dziś wypróbuję - trzeba ostatnie antonówki pojeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto piekę,moja rodzinka go uwielbia .
    dziekuję za inf.

    OdpowiedzUsuń