Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
czwartek, 1 września 2011
Cukinia w curry
Bazę przepisu znalazłam tu.
Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb ;-)
Składniki:
4 cukinie
2 szklanki octu
8 szklanek wody
2 niepełne szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki soli
1 opakowanie curry (20g)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
Cukinię obieramy i kroimy na plasterki (tak jak ogórki na mizerię).
Składniki zalewy gotujemy.
Pokrojoną cukinię wkładamy bardzo ściśle w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą.
Pasteryzujemy ok 30 min.
Wyjmujemy z gara i odwracamy "do góry nogami" do wystygnięcia.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na zimę będzie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku - pyszota, ale jeszcze mi zostały, bo tylko ja w domu jadam takie cuda.
OdpowiedzUsuń