Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

czwartek, 1 września 2011

Cukinia w curry


Bazę przepisu znalazłam tu.
Zmodyfikowałam go do własnych potrzeb ;-)

Składniki:

4 cukinie
2 szklanki octu
8 szklanek wody
2 niepełne szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki soli
1 opakowanie curry (20g)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych

Cukinię obieramy i kroimy na plasterki (tak jak ogórki na mizerię).
Składniki zalewy gotujemy.
Pokrojoną cukinię wkładamy bardzo ściśle w słoikach i zalewamy przestudzoną zalewą.
Pasteryzujemy ok 30 min.
Wyjmujemy z gara i odwracamy "do góry nogami" do wystygnięcia.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Robiłam w zeszłym roku - pyszota, ale jeszcze mi zostały, bo tylko ja w domu jadam takie cuda.

    OdpowiedzUsuń