Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
wtorek, 2 sierpnia 2011
Muffiny z jagodami lub malinami
Przepis znaleziony gdzieś w necie.
Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
zapach waniliowy
ok 25 dag jagód lub malin
Składniki mokre i suche mieszamy w osobnych miseczkach. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy je razem byle jak łyżką.
Wsypujemy owoce i delikatnie jeszcze raz majtamy łyżką.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok 15 - 20 minut w temperaturze ok 160 stopni (termoobieg)
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne, ale ja nie mogę piec , bo wszystko
OdpowiedzUsuń"zeżrę"
To może rodzince spreparuj? ;-)
OdpowiedzUsuńWiesz co dziś dostaniesz do kawy ? MUFFINY !
OdpowiedzUsuńWiem! Bo właśnie je upiekłam, wystudziłam i zapakowałam :-DD
OdpowiedzUsuńWiesz, dzieciom i wnukom to ja piekę na kazde urodziny i nie tylko, teraz są na wakacjach
OdpowiedzUsuń