Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Ciasto rabarbarowe z różową bezą


Przepis znalazłam gdzieś w sieci. Nie pamiętam gdzie...

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy

Beza:
6 białek
1/4 szklanki cukru
pól opakowania kisielu z czerwonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie)

Nadzienie:
70 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru

Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dusimy do lekkiej miękkości. Sok odlewamy (można wypić ;-))
Połową ciasta wyklejamy blachę o wymiarach ok 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na nim rozkładamy równomiernie uduszony rabarbar.
Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, a następnie połowę kisielu.
Bezę rozkładamy równomiernie na rabarbarze.
Na bezę rozkruszamy resztę ciasta.
Pieczemy w temperaturze ok 160 (termoobieg) ok 50 minut.
Smacznego!

Zamiast rabarbaru można użyć np: konfitur z dowolnych owoców.

1 komentarz: