Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ciasto z brzoskwiniami


Odgruzowałam swój tajny przez poufne zeszyt z przepisami i znalazłam taki oto przepis na proste, szybkie w wykonaniu i smaczne ciacho z brzoskwiniami.

Składniki:

puszka brzoskwiń
4 rozdzielone jajka
1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z brzoskwiń (tego z puszki)
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia (ŁYŻKA - to nie pomyłka!)
zapach waniliowy
czubata łyżka kakao (bez cukru)


Brzoskwinie kroimy w kostkę i odcedzamy na sicie ok 1 godziny.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Nie przerywając mieszania wlewamy olej, a następnie sok z brzoskwiń. Miksujemy na jednolitą masę.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciasta.
Posypujemy pokrojonymi i odsączonymi brzoskwiniami.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Następnie wylewamy na brzoskwinie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika i pieczemy ok 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz