Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
niedziela, 17 czerwca 2012
Ciasto kawowe
Składniki:
60 dag mąki
20 dag cukru
250 ml + 3 łyzki mleka
4 żółtka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nich kawę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy przestudzoną mieszaninę kawy z mlekiem. Miksujemy.
Na przemian dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
UWAGA! Ciasto wychodzi gęste!
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez ok 45-50 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem-pudrem lub polać dowolną polewą (wg upodobań).
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :)
Oliko
www.cutiepiecooking.blogspot.com
Przepis wydaje się prosty. Warto wypróbować!Ale ja na jutro muszę upiec sernik, bo małżonek ma urodziny i tylko w grę wchodzi sernik!
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty. Tylko może mała uwaga: ciasto należy do tych twardych - nie jest puchate!
OdpowiedzUsuńMożna zwiększyć (jak ktoś lubi i może) ilość kawy :-)