Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 8 lipca 2012

Ketchup porzeczkowy


Ketchup porzeczkowy to taka jakby odmiana borówek do mięsa i wędlin :-)

Składniki:

1 kg czerwonych porzeczek
1/2kg cukru
1/2 szklanki octu 5%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka goździków (całe)
łyżeczka ziela angielskiego (ziarna)
1/2 łyżeczki białego, mielonego pieprzu

Porzeczki pozbawiamy szypułek, myjemy, odsączamy chwilę na sicie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki,mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na dużym ogniu przez ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorące wlewamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :-)

18 komentarzy:

  1. Czy ten ketchup trochę zgęstnieje - tak, jak galaretka z porzeczek - czy pozostanie lejący?
    Lucyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucyno - zgęstnieje. Będzie chyba nawet bardziej "ściśnięty" niż galaretka porzeczkowa :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Już zakupiłam ładne słoiczki - beczułeczki. Teraz tylko muszę zdobyć porzeczki. Uwielbiam tego typu dodatki do mięs, a żurawina i borówki, które udaje mi się kupić, są coraz bardziej sztuczne - takie jakieś mączniaste, myślę, że coraz mniej "cukru w cukrze" czyli borówek lub żurawiny w słoikach... Jeszcze raz dziękuję za przepis i odpowiedź :)
      Lucyna

      Usuń
    3. Lucynko - bardzo proszę :-)

      Usuń
    4. Już zrobione! Faktycznie, super. Gęsty, smak bardzo dobry i, co dla mnie ogromnie ważne, naturalny. koniec kupowania borówek i żurawiny. Zrobiłam też sporo galaretki na surowo i martwię się, czy mi przetrwa. Dzięki i pozdrawiam!
      Lucyna

      Usuń
    5. Lucynko - też już pożegnałam kupną żurawinę i borówki.
      Galaretek na surowo nie robiłam. Dla pewności przechowania wolę je jednak przygotowywać "na gorąco"

      Usuń
    6. A możesz zdradzić swój przepis?
      Lucyna

      Usuń
    7. KIlogram porzeczek (odszypułkowanych) zasypuję 1 kg cukru i doprowadzam do wrzenia. I gotuję do miękkości. W trakcie gotowania rozgniatam porzeczki łyżka. Potem przecedzam zawartość garnka na sicie i przecieram mikserem. Następnie jeszcze raz doprowadzam do wrzenia (czasem dosładzam) i gotuję ok 15 min. Przelewam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i już :-)

      Usuń
  2. Hi,
    You have a great recipy there, will try it later today.

    All the best from Hannover
    Claudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Claudia - vielen dank und herzlich willkommen :-)

      Usuń
  3. Ja robiłam 2 lata temu porzeczki do mięs chyba z 3 różnych przepisów. Wszystkie były świetne:)
    Jeden z nich to chyba ten sam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lacrimo - ja miałam jeszcze jeden, ale diabeł ogonem przykrył! :-D

      Usuń
  4. Mam porzeczki i nie zawaham się ich użyć :)
    Podoba mi się przepis,wypróbuję, bo jeszcze nie robiłam porzeczek takich do mięs.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pelu - spróbuj. Jak lubisz borówki to i ten przepis będzie Ci odpowiadał :-)

      Usuń
  5. A pestki porzeczkowe nie przeszkadzają? Moja kuzynka wszystkie galaretki porzeczkowe przeciera przez sito, ja nie mam do tego serca i dlatego ostrożnie podchodzę do porzeczek, bo pestki w nich mnie drażnią ;) pozdrawiam hel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie - porzeczki przecieram jedynie do galaretki. W ketchupie mi nie przeszkadzają, są rozgotowane prawie na miazgę ;-)
      Ale jak coś - przecieranie porządnie rozgotowanych owoców wcale nie jest upierdliwe ;-)

      Usuń
  6. Zrobiłam, jest świetny!!!!! Dziękuję !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje :-))

      Usuń