Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 31 lipca 2012

Placki z cukinii z dipem jogurtowym






Przepis jest wypadkową kilku znalezionych w necie. Ale najwięcej ma w sobie z tego.

Składniki:

ok 80-90 dag cukinii
 10 dag mąki
3 jajka
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
1 łyżka oregano
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej)
sól i pieprz do smaku

Cukinię (wraz ze skórą i pestkami) ścieramy na tarce (3/4 na małych oczkach, a resztę na dużych). Solimy i odstawiamy ją na sicie na ok 45 minut w celu odsączenia soku. W tym czasie szykujemy resztę składników:
jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mąkę i resztę składników.
Następnie porządnie odciśniętą cukinię. Mieszamy, a następnie smażymy na gorącym oleju.
Podać można je z dipem jogurtowym:

Składniki:

1 duży naturalny jogurt
2 - 3 świeże ogórki (obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
łyżka siekanej świeżej mięty
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 
sól i pieprz do smaku
Ogórki ścieramy na tarce, na dużych oczkach i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz