Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto z kaszy manny



Bardzo smaczne ciacho bez pieczenia. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada :-).
Znalazłam je tu

Składniki:

8-9 paczek herbatników Petit Beurre

Masa jasna:

 1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 szklanki kaszy manny
25 dag masła roślinnego

Masa ciemna:

jak jasna plus 3 łyżki kakao

Mleko gotujemy, dodajemy masło i oba cukry. Kiedy zawrze, wsypujemy stopniowo i powoli kaszę manną.
Mieszamy energicznie. Kiedy masa zgęstnieje, wykładamy ją na herbatniki ułożone w blaszce o wymiarach ok. 35x40 cm. Wyrównujemy i nakrywamy kolejną warstwą herbatników.
Ponownie gotujemy mleko i inne składniki (jak wyżej), tylko odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w niej 3 łyżki kakao. Wlewamy na gotujące się mleko i dodajemy resztę składników i postępujemy jak wyżej.
Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, pokrywamy je polewą czekoladową.
Gotową lub zrobioną z dwóch tabliczek czekolady i łyżki masła, rozpuszczonych w kąpieli wodnej.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. no,no pychotka ,dlaczego moja monia jest na diecie i nie mogę robić takich specjałów :)!pozdrawiam słonecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda. Ostatnio przekonuję sie do kaszy manny ;).
    Poprzednie tez smakowicie wygląda. Pewnie wypróbuję oba.
    Uściski

    OdpowiedzUsuń