Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
środa, 26 marca 2014
Ciasto muesli
Przepis znalazłam gdzieś w sieci, ale niestety nie zapisałam adresu.
Składniki:
ok 45 dag płatków owsianych
10-15 dag suszonych owoców
40 dag skondensowanego niesłodzonego mleka
10-15 dag miodu
1 jajko
5 dag rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki łączymy w misce. Dodajemy do nich suche i mieszamy. Całą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ugniatamy zwilżonymi wodą rękami.
Pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg) do zrumienienia wierzchu.
Po całkowitym wystudzeniu, wierzch pokrywamy polewą czekoladową (gotową lub zrobioną samodzielnie).
Kroimy na kawałki.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O! u Ciebie wersja " tłusta" bo z polewą , ale widzę ,że mleko niesłodzone więc się wyrównuje :) Pozdrowionka!!!
OdpowiedzUsuń