Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
środa, 17 grudnia 2014
Pierniczki
Jako, że czas przedświąteczny i prezentowy nastał, trzeba było wziąć się za pieczenie pierniczków. Na prezenty dla paru miłych osób.
A ponieważ zdecydowanie znudziły mi się pierniki dojrzewające, w tym roku powstały takie zwykłe i szybkie w przygotowaniu.
Przepis oryginalny pochodzi stąd .
Ciut go zmieniłam - u mnie jest więcej przyprawy do pierników, bo po pierwszej (próbnej turze) odczuwałam deficyt smaku przypraw korzennych.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
4 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg) ok, 6 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Jak widać na zdjęciu, robiłam choineczki.
Ich wyrób jest szalenie prosty.
A mianowicie : potrzebujemy trzech foremek różnej wielkości w kształcie gwiazdek. Wykrawamy 2 duże, 2 średnie i 3 małe gwiazdki.
Po wystudzeniu składamy je w choinkę, zlepiając lukrem królewskim, czyli:
1 białko
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Do miski wlewamy białko, włączamy mikser na najwolniejsze obroty, wsypujemy całość cukru pudru i dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy ok. 10-15 minut na najwolniejszych obrotach miksera. Kiedy lukier ma idealną konsystencję? Wtedy, gdy nie kapie z mieszaków, tylko się podwija do góry.
Smarujemy nasze komplety gwiazdek. Po zastygnięciu lukru można ewentualnie posypać choinki cieniutką warstwą cukru pudru. Lukier szybko zastyga i jest idealnym spoiwem nie tylko dla choineczek, ale również dla domków piernikowych.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz