Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 23 stycznia 2015

Ciasto Trzech Króli - Galette des Rois



Jest to ciasto pieczone we Francji z okazji święta Trzech Króli.
W oryginalnym przepisie do środka ciasta, przed pieczeniem, wkłada się figurkę króla. Osoba, która ją znajdzie, zostaje królem.
Ponieważ figurką, poza tymi z klocków Lego, nie dysponujemy, zamiast klasyki gatunku, został użyty orzech laskowy. Oczywiście wyłuskany ;-)
Ciasto piekła moja Ania i przepis jest również przez nią przetłumaczony na język polski.

Składniki:

2 blaty ciasta francuskiego
2 jajka
20 dag mielonych migdałów
10 dag miękkiego masła
15 dag cukru
2 krople aromatu migdałowego
1 orzech lub migdał (opcjonalnie)
1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (termoobieg).
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy zapach, miękkie masło i zmielone migdały. Jeden blat ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy go widelcem. Rozsmarowujemy masę. Jeśli chcemy "wybrać króla", wkładamy orzech lub migdał. Nakrywamy masę drugim blatem. Robimy lekkie nacięcia nożem (kratkę) po to, żeby para powstała w trakcie pieczenia miała którędy się wydostać, a ciasto równomiernie wyrosło.
Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 30 minut.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz