Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 6 listopada 2020

Ciasto kawowe II

 




Kiedyś, dawno temu, publikowałam już przepis na ciasto kawowe, ale to jest dużo smaczniejsze.
Lekko wilgotne, z delikatną nutką kawową :-)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki mleka
8 łyżek oleju
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki zmielonej kawy
zapach waniliowy

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ciepłego mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Uwaga! Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową!

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
W drugiej mieszamy mokre składniki. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. 
Przekładamy 8 łyżek ciasta do miski, dodajemy kakao i kawę. Mieszamy.
Keksówkę o wymiarach ok 25x12 wykładamy papierem do pieczenia. 
I wlewamy na zmianę oba ciasta, zaczynając od jasnego. Czyli: trochę jasnego na dno, na to ciapiemy łyżką ciemne. Znowu jasne itd. aż do wyczerpania składników. 
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 40-45 minut (kontrola patyczkiem).
Ciasto studzimy. 
Lukier przygotowujemy gdy ciasto jest już całkowicie wystudzone.
Rozrabiamy kawę z mlekiem, dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Jeśli mieszanina jest za sucha, dodajemy dosłownie kilka kropel mleka.
Następnie polewamy ciasto lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)




Oryginalny przepis jest tu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz