Ciasto:
300 g mleka
70 g cukru
120 g masła (80g+40g)
25 g drożdży świeżych,
pokruszonych
500 g mąki pszennej, plus
dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
Nadzienie:
100 g mlecznej czekolady,
pokrojonej na kawałki
70 g cukru trzcinowego,
nierafinowanego
15 g kakao naturalnego,
niesłodzonego
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Polewa:
100 g białej czekolady
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Zrobić zaczyn:
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem.
Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać, by nie było
grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu zaczynu:
Do dużej miski przesiać pozostałą część mąki, dodać sól, cukier. Dodać zaczyn
oraz część rozpuszczonego, letniego masła (80g). Wyrobić. Przykryć miskę
ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Pokruszyć czekoladę mleczną. Zblendować w blenderze
kielichowym razem z cukrem trzcinowym, kakao i cynamonem.
Ciasto po
wyrośnięciu:
Oprószyć blat mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt (50 cm x 60 cm), ok. 0,5 cm grubości. Rozsmarować pozostałe rozpuszczone masło (40g) po cieście. Równomiernie oprószyć ‘nadzieniem’ – delikatnie rozwałkować ‘wcisnąć’.
Zawinąć w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Pokroić na około 12 kawałków
(ok. 5 cm). Przełożyć do formy. Przykryć ściereczką, zostawić około 20 minut do
wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 190 stopni, góra-dół. Piec około 20-25
minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietanką.
Polać ciasto. ;)
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz