Składniki:
Babeczki:
60 dag mąki tortowej
225 g masła (prawdziwego, nie roślinnego)
15 dag cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na torebce, ale dajemy mniej mleka.
Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie metalowe foremki na babeczki smarujemy cienką warstwą masła.
Przechłodzone ciasto wałkujemy, rozwałkowany płat ciasta przenosimy na foremki i palcami dociskamy je do foremek. Napełniamy masą budyniową. Ciasto znowu wałkujemy i wycinamy szklanką "przykrywki" do babeczek. Starannie zaklejamy wierzchy babeczek, ustawiamy je na blasze z wyposażenia piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy babeczki około 25 minut (wierzch musi się ładnie zezłocić).
Po upieczeniu układamy babeczki na kratce do góry nogami, zdejmujemy foremki i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Z podanych proporcji wychodzi ok 36 babeczek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz