Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

środa, 15 stycznia 2025

Piernik świąteczny

 


Ten przepyszny, wilgotny, bardzo prosty i szybki w wykonaniu piernik zrobiła moja córka na minione święta. Zwykle przygotowywała piernik z ciasta dojrzewającego przez kilka tygodni, ale w tym roku jakoś tak wyszło, że... nie wyszło ;-)

Wyszukany na szybko w internecie przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę! Mniej zabawy, a efekt rewelacyjny! Na pewno będzie gościł na naszym stole w każde święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

12,5 dag masła
20 dag cukru (można mniej)
250 ml mleka
30 dag mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakako
2 łyżeczki sody oczyszczonej

dowolna polewa czekoladowa i orzechy włoskie

Do przełożenia: powidła śliwkowe 

W garnku umieścić masło z cukrem. Chwilę podgrzewać do momentu, w którym zacznie rozpuszczać się cukier. 

Dodać miód, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, cynamon i kakao. Podgrzewać, cały czas mieszając,  na małym ogniu do rozpuszczena cukru. 

Zdjąć garnek z ognia. Odczekac minutę i dodawać kolejno: 

sodę - miksujemy, 

mleko - miksujemy,

jajka. - miksujemy

Następnie dodajemy makę - miksujemy na jednolitą masę.

Ciasto przelewamy do  keksówki 12 x 25 cm wyłoąonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175 -1 80 stopni piekarnika (grzałka góra/dół).

Pieczemy ok 45-50 miut - kontrola patyczkiem.

Studzimy całkowicie.

Następnie przekrawamy i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą i posypujemy orzechami włoskimi

Smacznego :-)


Oryginalny przepis jest tu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz