Ten przepyszny, wilgotny, bardzo prosty i szybki w wykonaniu piernik zrobiła moja córka na minione święta. Zwykle przygotowywała piernik z ciasta dojrzewającego przez kilka tygodni, ale w tym roku jakoś tak wyszło, że... nie wyszło ;-)
Wyszukany na szybko w internecie przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę! Mniej zabawy, a efekt rewelacyjny! Na pewno będzie gościł na naszym stole w każde święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
20 dag cukru (można mniej)
250 ml mleka
30 dag mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakako
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dowolna polewa czekoladowa i orzechy włoskie
Do przełożenia: powidła śliwkowe
W garnku umieścić masło z cukrem. Chwilę podgrzewać do momentu, w którym zacznie rozpuszczać się cukier.
Dodać miód, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, cynamon i kakao. Podgrzewać, cały czas mieszając, na małym ogniu do rozpuszczena cukru.
Zdjąć garnek z ognia. Odczekac minutę i dodawać kolejno:
sodę - miksujemy,
mleko - miksujemy,
jajka. - miksujemy
Następnie dodajemy makę - miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do keksówki 12 x 25 cm wyłoąonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175 -1 80 stopni piekarnika (grzałka góra/dół).
Pieczemy ok 45-50 miut - kontrola patyczkiem.
Studzimy całkowicie.
Następnie przekrawamy i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą i posypujemy orzechami włoskimi
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz