Składniki na spód:
35 dag mąki
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Składniki na masę serową:
1 kg sera w wiaderku (używam sera President lub lidlowego Pilosa)
3/4 szklanki cukru - pudru
5 jajek
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag miękkiego masła
12 dag rodzynek
Lukier:
8 łyżek cukru pudru
3 - 4 łyżki wody
Składniki na masę serowa powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalweamy gorąca wodą i zostawiamy do napęcznienia.
Zganiatamy ciasto na spód, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie dzielimy je mniej więcje na 1/3 i 2/3. Większą częścią wyklejemy spód formy o wielkości 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grałka góra/dól) na ok 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy wkładamy ser i pozostałe składniki i miksujemy.
Na koniec wsypujemy odaączone i osuszone rodzynki i mieszamy łyzką.
Masę przekładamy na podpieczony spód i dekorujemy paskami wyciętymi z mniejszej części ciasta.
Paski można posmarować rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzałka góra/dół) 65 minut.
Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz