Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

środa, 15 stycznia 2025

Sernik krakowski

 



Mój ulubiony wśród serników - ciężki i wilgotny. Sam w sobie prawie zupełnie niesłodki, ale w połączeniu z lukrem - idealny!

Składniki na spód:

35 dag mąki
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka


Składniki na masę serową:

1 kg sera w wiaderku (używam sera President lub lidlowego Pilosa)
3/4 szklanki cukru - pudru
5 jajek
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag miękkiego masła
12 dag rodzynek
 
Lukier:
8 łyżek cukru pudru 
3 - 4 łyżki wody
Składniki na masę serowa powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki zalweamy gorąca wodą i zostawiamy do napęcznienia.

Zganiatamy ciasto na spód, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie dzielimy je mniej więcje na 1/3 i 2/3. Większą częścią wyklejemy spód formy o wielkości 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grałka góra/dól) na ok 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy wkładamy ser i pozostałe składniki i miksujemy.
Na koniec wsypujemy odaączone i osuszone rodzynki i  mieszamy łyzką.
Masę przekładamy na podpieczony spód i dekorujemy paskami wyciętymi z mniejszej części ciasta.
Paski można posmarować rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (grzałka góra/dół) 65 minut.
Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy.

Smacznego :-)

Oryginalny przepis jest tu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz