Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

środa, 15 stycznia 2025

Zakręcony makowiec






Przepyszny i wilgotny makowiec kolejny rok z rzedu gościł na naszym światecznym stole.

Składniki:

40 dag mąki + łyżka do rozczynu

2,5 dag świeżych drożdży

2 łyżki cukru + łyżeczka do rozczynu

120 ml ciepłego mleka

2 jajka

7,5 dag rozpuszczonego masła

puszka masy makowej

Lukier:

4-5 łyżek cukru pudru i ok 2 łyżek wody


Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i makę,a następnie ciepłe mleko. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wsypujemy do misy miksera mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i rozpuszczone masło. Hakami miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Wierzch oprószamy lekko mąką, miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 

W tym czasie możemy przygotowac tortownicę o średnicy 26 cm. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy małsem i obsypujemy mąką. 

Gdy ciasto podwoi swoja objętość, wyjmujemy je na stół i przez chwilę wyrabiamy.

Następnie wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 3-4 mm.

Masę makową rozprowadzamy równo po całym cieście i kroimy je w paski szerokości ok 4 cm



Zwijamy pasek w spiralę, dokładamy kolejny pasek i zwijamy go na spiralce. 
Stawiamy na środek tortownicy i owijamy wokół pozostałe paski.



Po wyczerpaniu wszystkich pasków w tortownicy pozostaje mniej więcej centymetr luzu.

Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.  

Przed pieczeniem można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Jeśli robimy lukier, to nie ma takiej potrzeby.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzałka góra/dół) na ok 45 - 50 minut (kontrola patyczkiem).

Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy delikatnie kandyzowana skóką pomarańczową.

Smacznego :-)


Oryginalny przepis jest tu






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz