Przepyszny i wilgotny makowiec kolejny rok z rzedu gościł na naszym światecznym stole.
Składniki:
40 dag mąki + łyżka do rozczynu
2,5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru + łyżeczka do rozczynu
120 ml ciepłego mleka
2 jajka
7,5 dag rozpuszczonego masła
puszka masy makowej
Lukier:
4-5 łyżek cukru pudru i ok 2 łyżek wody
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i makę,a następnie ciepłe mleko. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wsypujemy do misy miksera mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i rozpuszczone masło. Hakami miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Wierzch oprószamy lekko mąką, miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotowac tortownicę o średnicy 26 cm. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy małsem i obsypujemy mąką.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, wyjmujemy je na stół i przez chwilę wyrabiamy.
Następnie wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 3-4 mm.
Masę makową rozprowadzamy równo po całym cieście i kroimy je w paski szerokości ok 4 cm
Po wyczerpaniu wszystkich pasków w tortownicy pozostaje mniej więcej centymetr luzu.
Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Przed pieczeniem można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Jeśli robimy lukier, to nie ma takiej potrzeby.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzałka góra/dół) na ok 45 - 50 minut (kontrola patyczkiem).
Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy delikatnie kandyzowana skóką pomarańczową.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz