Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
sobota, 1 stycznia 2011
Sałatka nicejska
Składniki:
25 dag salami
2 pomidory
1 zielona papryka
puszka kukurydzy
1 mała cebula
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (oregano, bazylia, cząber, czosnek granulowany)
3 łyżki oleju
kilka kropel soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
Salami kroimy w paski, cebulę na drobno. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w dość grubą kostkę paprykę i pomidory.
Olej mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny. Wlewamy do sałatki i odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jakie smakołyki muszę spróbować
OdpowiedzUsuńWypróbuję! Gdzieś juz o tej sałatce słyszałam.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka