Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
piątek, 31 grudnia 2010
Warstwowa sałatka śledziowa
Składniki:
25 dag płatów śledziowych
25 dag żółtego sera
5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
2 małe cebule
majonez
Dno miski smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy pokrojone w wąskie paski białka jajek, na nie śledzie pokrojone w dość grubą kostkę. Śledzie posypujemy posiekaną cebulą.
Następną warstwą jest starty żółty ser. Ser smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobniutko startymi żółtkami jajek. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam śledzie, więc pewnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuń