Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 18 września 2011

Pomarańczowy dżem z cukinii


Przepis znaleziony gdzieś w necie.

Składniki:

5 kg cukinii
10 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Cukinie obieramy i usuwamy nasiona. Połowę cukinii kroimy w kostkę, a drugą połowę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wkładamy całość do gara i smażymy, aż zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki i smażymy jeszcze (ciągle mieszając) ok 30 min.
Wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Moniś i jak to smakuje??? I co to znaczy smazymy?? Takna sucho??

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje pomarańczowo, ale nie mdło. I smażymy na "sucho" - to się nie przypala. Cukinia wbrew pozorom puszcza sok. I się robi bardzo rzadka pulpa. Polecam w początkowej fazie smażenie na malutkim ogniu i częste mieszanie, a później to już sobie samo "bulga" ;-)

    OdpowiedzUsuń