Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 24 sierpnia 2012

Muffiny cukiniowe




Przepis znalazłam jaiś czas temu w necie. Gdzie? Nie wiem! Jak zwykle nie zapisałam strony. Na pewno był to czyjś blog. Tak więc przepis absolutnie nie jest mój, autorski.
Ale muffiny są pycha!

Składniki:

20 dag cukinii (waga ze skórką)
20 dag jabłek (czyli jedno duże)
25 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru trzcinowego
70 ml oleju
czubata łyżka kakao (może być takie z cukrem)
łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej mokre. Do mokrych dodajemy startą na małych oczkach obraną cukinię. Mieszamy byle jak z mokrymi i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko (również obrane).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 ciastem.
Pieczemy  w temperaturze ok 170 stopni (termoobieg) ok 15 minut ( kontrola patyczkiem).
Po upieczeniu można posypać cukrem-pudrem.
Smacznego :-)

1 komentarz: