Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

czwartek, 14 sierpnia 2014

Placki z bananami



Zalegały mi dwa banany. Mocno dojrzałe i raczej amatorów na nie już nie było.
Mogłam z nimi zrobić dwie rzeczy - wywalić, albo przetworzyć.
Wybrałam drugą opcję i wymyśliłam ad hoc przepis na placki z bananami.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
torebka (16g) cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
trochę więcej niż 1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 dojrzałe banany

Składniki suche mieszamy w jednej misce.
W drugiej mokre. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do mokrych. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli ktoś lubi, można spróbować posypać je cukrem pudrem lub posmarować kwaskowatym dżemem.
Jak dla mnie, wersja "na łyso" jest wystarczająco dobra.
Smacznego :-)

4 komentarze: