Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 12 czerwca 2012

Ciasteczka maślane



Dzisiejszy przepis to taka zapchaj-dziura. Czyli jak się chce coś upiec, a nie wiadomo co, to najlepiej właśnie te ciasteczka.
Są kruchutkie, słodziutkie i szybko się zjadają ;-)

UWAGA!
W tych ciastkach nie ma jajek i proszku do pieczenia!
To nie błąd w opisie!

Składniki:

20 dag miękkiego masła (NIEROZTOPIONE!)
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy (duży)
15 dag mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej

Masło utrzeć mikserem razem z cukrami.
Następnie dodawać stopniowo obie mąki. Kiedy w misce mamy takie jakby grudki, wyłączamy mikser i całośc zlepiamy w kulę.
Toczymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i pieczemy do zezłocenia.
Po upieczeniu zostawiamy chwilę na blaszce, a następnie studzimy na kratce.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Łatwe jak piszesz do zrobienia! Ale co potem , jak my będziemy wyglądać?! Ja tak tylko mówię,ale nie potrafię się oprzeć łakomstwu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować. Dzięki za przepis. Bardzo ciekawe bez jaj i proszku hymm :)

    OdpowiedzUsuń