Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 19 czerwca 2012

Ciastka francuskie z truskawkami






W oryginalnym przepisie ciastka mają kształt serc. Ale jestem zbyt leniwa, żeby się bawić w wycinanki, a poza tym - nie miałam pomysłu, co zrobić z "odpadkami" ciasta.

Składniki:

2 gotowe ciasta francuskie (kupuję w Lidlu lub Biedronce)
 nutella
25 - 30 dag truskawek

Truskawki pozbawione szypułek, kroimy na plasterki grubości ok 5 mm.
"Rolkę" ciasta kroimy na 12 mniej więcej równych części. Na środek każdej nakładamy łyżeczkę nutelli i lekko (!) rozsmarowujemy, brzegi zostawiając "czyste".
Na nutelli kładziemy po kilka plasterków truskawek.
Układamy ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika.
Pieczemy ok 10-12 minut ( do zezłocenia brzegów). Studzimy na kratce.
Z podanej przeze mnie proporcji wychodzą 24 ciastka.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Już dzisiaj mam zamiar wypróbować ten przepis. Pobawię się w serca, a może jedno wielkie i będzie dla Taty.Monia zrobi napisy iprezent na Dzień Ojca jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń