Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
sobota, 28 września 2013
Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami
Przepis na tę prostą i sycącą odmianę kotletów drobiowych znalazłam oczywiście u Edysi :-)
Zmiany w stosunku do oryginału nie są zbyt duże.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej
słoiczek (ok. 30 dag) suszonych pomidorów w oleju
2 jajka
pieprz olej do smażenia
Piersi mielimy razem z czosnkiem. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i drobno pokrojone pomidory. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy z niej kulki wielkości piłeczki do ping ponga i rozpłaszczamy na dłoni.
Na patelnie wlewamy olej, w którym były pomidory i dopełniamy jego ilość zwykłym olejem.
Smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy z czym kto lubi ;-)
Na zimno też są pyszne!
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz