Bardzo lubię dynię. W każdej jej postaci i jako zupę na mleku, i jako dżem. Więc muszę ją mieć również w wersji ostrzejszej. Polecam szczególnie dynię z zielonkawą skórką z delikatnym odcieniem pomarańczowego. To chyba dynia japońska - kabocha. Jest spłaszczona, ma cienką skórkę, bardzo gruby i słodki miąższ i minimalną ilość pestek.
Składniki:
4 kg dyni (waga przed obraniem)
2 szklanki octu 10 %
8 szklanek wody
5 szklanek cukru
laska cynamonu
łyżka goździków
Składniki zalewy gotujemy. Dynię obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Napełniamy słoiki i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok 20-30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na ściereczce, do wystygnięcia.
Smacznego) :-
Dynia to bardzo uniwersalne warzywko. Ja jeszcze kiedyś robiłam dynię a la dżem pomarańczowy. Oczywiście pomarańczy tam nie było, ale: cukier, przesmażona na dżem dynia, sok z cytryny oraz olejek pomarańczowy do ciasta.
OdpowiedzUsuńProporcje "chwytałam na oko" a może raczej na język. A zupę z dyni lubię nie na mleku a na bulionie warzywnym z dodatkiem curry.
Miłego, ;)