Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

piątek, 1 listopada 2013

Dynia w occie

Bardzo lubię dynię. W każdej jej postaci i jako zupę na mleku, i jako dżem. Więc muszę ją mieć również w wersji ostrzejszej. Polecam szczególnie dynię z zielonkawą skórką z delikatnym odcieniem pomarańczowego. To chyba dynia japońska - kabocha. Jest spłaszczona, ma cienką skórkę, bardzo gruby i słodki miąższ i minimalną ilość pestek.



Składniki:


4 kg dyni (waga przed obraniem)

2 szklanki octu 10 %
8 szklanek wody
5 szklanek cukru
laska cynamonu
łyżka goździków

Składniki zalewy gotujemy. Dynię obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Napełniamy słoiki i zalewamy lekko przestudzoną  zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok 20-30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na ściereczce, do wystygnięcia.
Smacznego) :-

1 komentarz:

  1. Dynia to bardzo uniwersalne warzywko. Ja jeszcze kiedyś robiłam dynię a la dżem pomarańczowy. Oczywiście pomarańczy tam nie było, ale: cukier, przesmażona na dżem dynia, sok z cytryny oraz olejek pomarańczowy do ciasta.
    Proporcje "chwytałam na oko" a może raczej na język. A zupę z dyni lubię nie na mleku a na bulionie warzywnym z dodatkiem curry.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń