Po niewielkich modyfikacjach (mniej cukru i inna śmietana) powstał idealny wypiek do popołudniowej herbatki (lub kawki, jak ktoś może sobie pozwolić)
Składniki:
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyzki soku z cytryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
400 g śmietany 18%
ok 50-60 dag truskawek
Białka ubijamy do białości. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie odstawiamy mikser jako element zbędny i bierzemy w garśc łyżkę.
Dodajemy olej i mieszamy do lekkiego połączenia. Następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny. A na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tak, jak do muffinów - byle jak. Mają być grudy! Ciasto wylewamy na blachę (ok. 25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Układamy przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 170-180 (termoobieg). Wskazana jest kontrola patyczkiem. Po upieczeniu, zostawiamy ciasto na mniej więcej 5 minut w piekarniku (otwarte drzwiczki!). Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
uwielbiam truskawki i ciasta i wszystko co jest słodkie:)Pozdro!!!
OdpowiedzUsuń