Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 15 listopada 2015

Leśny mech



Przepisów na to ciasto jest mnóstwo. Umieszczam je tutaj ku pamięci.

Składniki:

450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml śmietany 36%
4 śmietanfixy
cukier waniliowy
cukier puder - do smaku

Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę z proszkiem. Na koncu dodajemy dobrze odsączony szpinak i mieszamy łyżką.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 C (grzałka góra/dół), lub 165 C (termoobieg) około jednej godziny.
Po zupełnym wystudzeniu, odkrawamy górę na wysokości ok 2/3 (od dołu) i kruszymy.
Ubijamy śmietanę z fixami i cukrami (cukier puder wg własnego smaku i zapotrzebowania na "słodkość").
Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ozdabiamy suszoną żurawiną.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz