Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 15 listopada 2015

"Sernik" z jogurtów greckich




Przepyszne ciasto smakiem przypominające sernik (stąd ten tytuł).
Przepis znalazłam tu, i poddałam leciutkiej modyfikacji.

Składniki na spód:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
12,5 dag masła roślinnego lub margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao

Składniki na masę:
3 jogurty greckie po 400 g
8 jajek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe bez cukru
3/4 szklanki oleju

Składniki na polewę:
3 łyżki masła
3 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Składniki spodu wkładamy do miksera i ucieramy. Kiedy są już drobne, wyjmujemy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Po wyjęciu, wylepiamy nim blachę wielkości mniej więcej 25 x 35 cm. i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 C (grzałka góra/dół)


Masa:
Żółtka ubijamy z cukrami. Dodajemy do nich ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajmy po kolei dodajemy jogurty, budynie, a na końcu olej.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 60-80 minut w temperaturze 170 C (grzałka góra/dół).

Polewa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki, Gotujemy mieszając, aż do czasu, kiedy wszystkie składniki połączą się.
Polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz