Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
niedziela, 15 listopada 2015
Placki z piersi kurczaka
Zapomniany, wyciągnięty niedawno na światło dzienne przepis.
Zapisany od lat w podręcznym zeszycie z przepisami, w końcu doczekał się publikacji.
Składniki:
podwójna, duża pierś z kurczaka
20 dag tartego, żółtego sera (morski lub gouda)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Pierś kroimy na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia się składników.
Kładziemy łyżką porcje na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Dopiekamy w naczyniu żaroodpornym ok. 20 min w temperaturze 160 C (grzałka góra/dół).
Są pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
spotkałam się z przepisem gdzie jest cebula zamiast sera, ale twa wersja chyba smaczniejsza
OdpowiedzUsuńSer scala całość w czasie smażenia. I tak się fajnie lekko ciągnie przy jedzeniu :-)
UsuńCebulę też można dodać, jeśli ktoś lubi, tak dla smaku.