I znowu przepis z bloga Edysi
Składniki:
ok 1-1,5 kg mięsa wieprzowego
2 czubate łyżki smalcu
łyżeczka czosnku granulowanego
2-3 łyżki słodkiej papryki
3 świeże papryki czerwone
puszka krojonych pomidorów
garść suszonych grzybów
1,5 l bulionu warzywnego
kilka liści laurowych
ok 1 kg ziemniaków
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc.
W dużym rondlu roztapiamy smalec i smażymy na nim pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy czosnek i paprykę w proszku. Smażymy kilka minut.
Dodajemy pomidory, bulion i wodę w której moczyły się grzyby. Gotujemy wszystko kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i posiekane grzyby. Polecam obranie papryki - przyjemniej się je, kiedy nic się w paszczy nie rozwarstwia ;-)
Gotujemy całość dopóki mięso nie zmięknie. Następnie dodajemy majeranek oraz obrane i pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze ok 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ponieważ w oryginale gulasz miał być zupą możemy poprzestać na tym etapie i zasiąść do jedzenia, ale ja wolałam mieć raczej konkretne danie jednogarnkowe, więc pod sam koniec gotowania dodałam bułkę tartą w celu zagęszczenia potrawy. Po kilku minutach "zupa" zgęstniała i zamiast łyżką, spokojnie można ją spożywać widelcem ;-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz