Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 23 kwietnia 2024

Kruche babeczki z budyniem



Składniki:

Babeczki: 

60 dag mąki tortowej
225 g masła (prawdziwego, nie roślinnego)
15 dag cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki śmietany

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na torebce, ale dajemy mniej mleka.
Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie  metalowe foremki na babeczki smarujemy cienką warstwą masła. 

Przechłodzone ciasto wałkujemy, rozwałkowany płat ciasta przenosimy na foremki i palcami dociskamy je do foremek. Napełniamy masą budyniową. Ciasto znowu wałkujemy i wycinamy szklanką "przykrywki" do babeczek. Starannie zaklejamy wierzchy babeczek, ustawiamy je na blasze z wyposażenia piekarnika. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy babeczki około 25 minut (wierzch musi się ładnie zezłocić).

Po upieczeniu układamy babeczki na kratce do góry nogami, zdejmujemy foremki i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.

Z podanych proporcji wychodzi ok 36 babeczek.
Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz