Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 29 sierpnia 2010

Ciasto z gruszkami

Bardzo dobre i wilgotne ciacho. Polecam amatorom gruszek i nie tylko :-) 

  Składniki: 
1/2-3/4 kg gruszek 
20 dag masła 
20 dag cukru (+ 3 łyżki) 
1 cukier waniliowy 
3 jajka 
szczypta soli 
40 dag mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
100 ml mleka (+ 3 łyżki)
 5 dag kakao lub rozpuszczalnej czekolady


  Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajka i sól. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i zmiksować. 2/3 ciasta wyłożyć (jest dość gęste) na przygotowaną wcześniej blaszkę. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki. Na wierzch ciasta ucieramy pozostałą 1/3 jasnego ciasta dodając kakao, 3 łyżki cukru (jeśli dodajemy czekoladę, nie dodajemy cukru) i 3 łyżki mleka. Wykładamy na gruszki i pieczemy w temperaturze ok 170 stopni (termoobieg). Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Monika, a te 100 ml mleka to dodajemy do białego ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak. 100 ml do białego, a te 3 łyżki do ciemnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wyłączyłam piec i już ślinotoku dostałam tak mi pachnie, a gorące jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha,wątpisz w swoje przepisy czy w moje talenta kulinarne ? ;)
    Żyję i zajadam się kolejnym kawałkiem ciasta :)
    A za oknem listopad :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wątpię! Ale jakoś długo je studziłaś i zaczęłam się troszkę obawiać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to jak obie żyjecie to i ja sobie jutro takie zrobię...:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Rób, rób Kasiu! :-)
    Pycha jest!

    OdpowiedzUsuń