Składniki:
1,5 kg ogórków
1 marchewka
kilka gałązek kopru
zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
30 dag cukru
3 łyżki miodu
łyżka soli
ziarna ziela angielskiego
Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w dość grube plastry. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wrzucić po kilka plasterków marchwi i gałązce kopru. Do garnka wlać wodę , ocet, dodać ziarna ziela angielskiego, miód, cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słojach. Zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Smacznego!
już wiem do kogo przeniose sie na zime....
OdpowiedzUsuń....mogę zamieszkać w spiżarni...
Hihihi! Trochę ciasnawo Ci będzie ;-D
OdpowiedzUsuńale za to smacznie
OdpowiedzUsuńZapisałam :)
OdpowiedzUsuńNo i znowu nowe...a ja juz narobiłam kilkadziesiąt słoików...Dzięki Tobie zrobiłam sałatki, a miało ich nie byc:) mąż zadowolony jak licho bo uwielbia takie ogórkowe zimą...ja też! Dziękuję za inspirację, zrobiłam taką z czosnkiem ale dodałam paprykę czerwoną (chyba bardziej dla koloru:)i dodałam świeży koperek...zobaczymy co wyjdzie ze słoika w zimie, pochwalę się jak będzie zjadliwe, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLacrimo - zrób koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńKass - proponuję Ci jeszcze te z chili - też tu są - etykieta "przetwory". Są ostre jak żyleta i chrupią w zębach jak świeżynki :-)
One są pyszne! Moja mama robiła je kilka lat temu i zimy nie doczekały:) Dodawała jeszcze czegoś ostrego, oczy na wierzch wychodziły a i tak słoik znikał w ciągu kilku chwil:)
OdpowiedzUsuńAta juz zrobilam:)))
OdpowiedzUsuńI ja też :-D
OdpowiedzUsuńno ciekawe jak mi wyjda wlasnie zamierzam je zrobic dzieki za przepis ufam i wiem ze beda smaczne . pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI jak anonimie? Zrobione? ;-)
OdpowiedzUsuń