Przepis na tę zimową sałatkę znalazłam tu
Składniki:
4 kg ogórków (waga po obraniu)
główka czosnku
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy + czosnek mieszamy i wlewamy do gara z ogórkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut.
Gorące stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Następnie chomikujemy w spiżarni czy też piwnicy do czasu, jak na dworze zrobi się ohydnie jesiennie ;-)
Smacznego!
robiłam takie tylko bez czosnku
OdpowiedzUsuńTe mają obłędny zapach! Polecam :-))
OdpowiedzUsuńEeeeee, z octem. :( A bez octu będą? :)
OdpowiedzUsuńW zasadzie myslałam ze przetwory ogórkowe mam z głowy...ale widzę że nie:)))jutro robię, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAniu - nie będzie :-P
OdpowiedzUsuńKasiu - jutro wrzucę kolejny przepis, w którym są między innymi ogórki :-)
:-( I co ja będę jadła?
OdpowiedzUsuńCiacho ze śliwkami może być?
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak! :)))
OdpowiedzUsuńMówisz i masz ;-)
OdpowiedzUsuńJa je robię naprawdę są "mniam"
OdpowiedzUsuńTylko jak wpadnę do domu nie wiem kiedy to czy jeszcze będą ogóreczki???
Ogórki są. I z tego co widzę na straganach mają się całkiem dobrze ;-) Tak więc powinnaś się jeszcze na nie załapać :-)
OdpowiedzUsuńLaura - czuję się kochana ;-)
OdpowiedzUsuńWrzuciłam przepis na ogórki z miodem :-)
Specjalnie dla Ciebie :-)
Co za złe ludzie! Nie daj się!
OdpowiedzUsuńTo jest to co smerfy lobią najjjjjjbardziej :-D.Jak zasiądę do takiego słoika,to nigdy nie zostawię ani ciut ciut.Pychaaaaa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam