Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Ogórki z czosnkiem na zimę

Przepis na tę zimową sałatkę znalazłam tu

Składniki:

4 kg ogórków (waga po obraniu)
główka czosnku
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
4 łyżki soli

Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy + czosnek mieszamy i wlewamy do gara z ogórkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut.
Gorące stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Następnie chomikujemy w spiżarni czy też piwnicy do czasu, jak na dworze zrobi się ohydnie jesiennie ;-)
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Te mają obłędny zapach! Polecam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Eeeeee, z octem. :( A bez octu będą? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W zasadzie myslałam ze przetwory ogórkowe mam z głowy...ale widzę że nie:)))jutro robię, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu - nie będzie :-P

    Kasiu - jutro wrzucę kolejny przepis, w którym są między innymi ogórki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho ze śliwkami może być?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja je robię naprawdę są "mniam"
    Tylko jak wpadnę do domu nie wiem kiedy to czy jeszcze będą ogóreczki???

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogórki są. I z tego co widzę na straganach mają się całkiem dobrze ;-) Tak więc powinnaś się jeszcze na nie załapać :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Laura - czuję się kochana ;-)
    Wrzuciłam przepis na ogórki z miodem :-)
    Specjalnie dla Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za złe ludzie! Nie daj się!

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest to co smerfy lobią najjjjjjbardziej :-D.Jak zasiądę do takiego słoika,to nigdy nie zostawię ani ciut ciut.Pychaaaaa.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń