Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 17 sierpnia 2010

Ogórki w zalewie z miodem

Składniki:
1,5 kg ogórków
1 marchewka
kilka gałązek kopru

zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
30 dag cukru
3 łyżki miodu
łyżka soli
ziarna ziela angielskiego

Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w dość grube plastry. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wrzucić po kilka plasterków marchwi i gałązce kopru. Do garnka wlać wodę , ocet, dodać ziarna ziela angielskiego, miód, cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słojach. Zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
Smacznego!




11 komentarzy:

  1. już wiem do kogo przeniose sie na zime....
    ....mogę zamieszkać w spiżarni...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihihi! Trochę ciasnawo Ci będzie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  3. No i znowu nowe...a ja juz narobiłam kilkadziesiąt słoików...Dzięki Tobie zrobiłam sałatki, a miało ich nie byc:) mąż zadowolony jak licho bo uwielbia takie ogórkowe zimą...ja też! Dziękuję za inspirację, zrobiłam taką z czosnkiem ale dodałam paprykę czerwoną (chyba bardziej dla koloru:)i dodałam świeży koperek...zobaczymy co wyjdzie ze słoika w zimie, pochwalę się jak będzie zjadliwe, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lacrimo - zrób koniecznie :-)

    Kass - proponuję Ci jeszcze te z chili - też tu są - etykieta "przetwory". Są ostre jak żyleta i chrupią w zębach jak świeżynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. One są pyszne! Moja mama robiła je kilka lat temu i zimy nie doczekały:) Dodawała jeszcze czegoś ostrego, oczy na wierzch wychodziły a i tak słoik znikał w ciągu kilku chwil:)

    OdpowiedzUsuń
  6. no ciekawe jak mi wyjda wlasnie zamierzam je zrobic dzieki za przepis ufam i wiem ze beda smaczne . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. I jak anonimie? Zrobione? ;-)

    OdpowiedzUsuń