Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
środa, 9 listopada 2011
Dżem truskawkowy z miodem i cytryną
Ja wiem, że pora roku raczej nie na robienie dżemów, ale ponieważ kilka osób pytało mnie o przepis, to wstawiam go dla szerszego ogółu.
Oryginalny przepis jest tu
Składniki:
2 kg truskawek
1 kg cukru
6-7 łyżek miodu
sok z dwóch cytryn
Odszypułkowane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok godzinę, aż puszczą sok. Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy miód i sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając. Kiedy konsystencja dżemu nam odpowiada, przekładamy gorący do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy "do góry nogami" do wystygnięcia.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńPowiem nawet, że bardzo pycha!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.
OdpowiedzUsuńMusiało być dobre bo w/g foty na moim monitorze to ten dżem ktoś ci wyżarł. Puste krauzy ( słoiki ) stoją .
OdpowiedzUsuń3nereida - tam jest dżem! Tyle, że NA górze słoika :-D Się wkleił w czasie stygnięcia w wieczko ;-)
OdpowiedzUsuńProste jak drut! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńA prosiem bardzo :-)
Usuń