Dopiero dziś udało mi się zrobić jej zdjęcia, nim zniknęła niczym sen jaki złoty :-D
Składniki na roladę:
40 dag tartego żółtego sera
3 jajka
3 czubate łyżki majonezu
Składniki na farsz pieczarkowy:
50 dag pieczarek
1 jajko
czubata łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz mięsny:
ok. 40 dag piersi z kurczaka
papryka ostra (szczypta)
papryka słodka (wg. własnego smaku)
sól
Najpierw proponuję zająć się pieczarkami, bo chwilę nam to zajmie.
Myjemy je i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy na małym ogniu, dopóki całkowicie nie odparują. Pod koniec dodajemy sól i pieprz (wg. wałsnego smaku i upodobań). Odstawiamy do wystudzenia.
Teraz robimy "ciasto" na roladę.
Jajka i majonez mieszamy w misce. Dodajemy tarty żółty ser i mieszamy do połączenia składników.
Blachę piekarnika (tę z wyposażenia)wykładamy papierem do pieczenia i pokrywamy równomiernie masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 25 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy piersi z kurczaka. Czyli kroimy je w poprzek na cienkie plastry i delikatnie, acz stanowczo rozbijamy tłuczkiem.
Do wystudzonych pieczarek dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy.
Gdy masa serowa jest już upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy na przygotowany wcześniej nowy kawałek papieru do pieczenia. Ten nowy kawałek również musi być wielkości blachy ponieważ nasze "ciasto" wykładamy "do góry nogami", a papier na którym się piekło, zdjemujemy delikatnie.
Teraz wykładamy kolejno, wzdłuż krótszego boku:
piersi z kurczaka (delikatnie solimy i posypujemy obiema paprykami. Mięso powinno sięgać tak mniej więcej do 3/4 wysokości zapieczonego sera.
Na piersi kładziemy przygotowane pieczarki - również mniej więcej do 3/4 wysokości wcześniej ułożonych piersi z kurczaka. Brzmi to zawile, ale zdjęcie chyba wszystko wyjaśnia:
Teraz zwijamy roladę zaczynając od krótszego boku. Następnie wykorzystujemy papier, na którym leżała rolada i zawijamy ją w ten papier, ale niezbyt ściśle (zostawiamy tak z centymetr luzu na górze rolady). Staramy się, alby koniec papieru był pod roladą.
Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (jak wyżej) i pieczemy ok 40 min.
A po pieczeniu delikatnie zdejmujemy papier, kroimy roladę na dość grube plastry i zajadamy ze smakiem. Na zimno też jest bardzo dobra.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz