W poprzednim przepisie używałam czterech żółtek.
Dziś pomysł na wykorzystanie czterech białek :D
Przepis na kokosanki publikowałam już kilka lat temu, ale ten wydaje mi się zdecydowanie mniej kłopotliwy w wykonaniu.
Składniki:
4 białka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
3 szklanki wiórków kokosowych
(szklanka o pojemności 250 ml)
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajmy po łyżce cukru.
Gdy cukier już się połączy z pianą, wsypujemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką.
Blachę (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżeczką porcję masy i lepimy luźne kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 15-20 min. do lekkiego zrumienienia kokosanek. Czas pieczenia zależy od indywidualnych "uodobań" naszego piekarnika.
Po upieczeniu układamy kokosanki na kratce do wystudzenia.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz