Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 7 marca 2021

Ciasteczka maślane

 



Pyszne, kruche, maślane i do tego z marmoladą :-) Czegóż więcej oczekiwać od ciasteczek? :-D

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła (prawdziwego, nie roślinnego!)
4 żółtka
mniej niż pół szklanki cukru pudru
zapach waniliowy (ilość wg. własnego uznania)
marmolada
(szklanka pojemności 250 ml)

Miksujemy na puch miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Następnie zapach waniliowy i obie mąki. 
Ciasto wychodzi dość gęste. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W środek każdego ciasteczka wkładamy kawałki marmolady.
Pieczemy na jasno złoty kolor w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku (grzałka góra/dół).
Studzimy na kratce.
Smacznego :-)



Oryginalny przepis jest tu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz