Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 29 września 2025

Kotlety ruskie


 https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-ruskie

Na te kotlety natknęłam się stosunkowo niedawno. Przepis zaintrygował mnie na tyle mocno, że postanowiłam sprawdzić, czy w smaku przypominają znane mi od lat pierogi ruskie.
Otóż nie przypominają :D No może ciut, ciut. Mają niezaprzeczalną zaletę - robi się je zdecydowanie szybciej niż pierogi.

Składniki: 
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko + 1 do obtoczenia kotletów
25 dag twarogu tłustego (może być więcej)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta 
olej do smażenia

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub jako ktoś ma, przez praskę do ziemniaków.
Lekko sudzimy. Z serem postępujemy tak jak z ziemniakami.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na oleju i przestudzoną dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej. Dodajemy sól, pieprz i czubatą łyżkę tarej bułki.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w jajku i bułce tartej.
Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do ok. 170 stopni piekarnika (teroobieg) i pieczemy ok 30 min.
Podajemy z dowolną surówką. Równie dobrze smakują z sosem grzybowym.
Smacznego :)

Oryginalny przepis jest tu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz