https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-ruskie
Na te kotlety natknęłam się stosunkowo niedawno. Przepis zaintrygował mnie na tyle mocno, że postanowiłam sprawdzić, czy w smaku przypominają znane mi od lat pierogi ruskie.
Otóż nie przypominają :D No może ciut, ciut. Mają niezaprzeczalną zaletę - robi się je zdecydowanie szybciej niż pierogi.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko + 1 do obtoczenia kotletów
25 dag twarogu tłustego (może być więcej)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub jako ktoś ma, przez praskę do ziemniaków.
Lekko sudzimy. Z serem postępujemy tak jak z ziemniakami.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na oleju i przestudzoną dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej. Dodajemy sól, pieprz i czubatą łyżkę tarej bułki.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w jajku i bułce tartej.
Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do ok. 170 stopni piekarnika (teroobieg) i pieczemy ok 30 min.
Podajemy z dowolną surówką. Równie dobrze smakują z sosem grzybowym.
Smacznego :)
Oryginalny przepis jest tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz